Предимства на XENON система пред обикновенна крушка :

• по-добро осветяване на пътя

Ксеноновите светлини излъчват светлинен поток от около 3000 лумена, за сравнение обикновените крушки постигат по-малко от 1000 лумена. В резултат виждате много по-ясно и по-далеч, пътните знаци и маркировка се осветяват много по-добре, пътувате по-безопасно, по-комфортно и с по-малко умора.

• Светлина, максимално близка до дневната
Спектътър на светлината на ксеноновата крушка е максимално близък до този на дневната светлина. Така зрението се натоварва по-малко при нощно шофиране.

• по-дълъг живот на крушките
Животът на обикновената крушка рядко надвишава 500-600 часа, докато този на ксеноновата е повече от 3000 часа. Затова е много вероятно да смените автомобила, преди да ви се наложи да смените ксенонова крушка.

• по-ниска консумация
Със мощност от 35 вата, ксеноновата крушка консумира около 40% по-малко ток от 55-60 вата при обикновената. Така ксеноновата система натоварва по-малко електрическата система на автомобила и отделя по-малко топлина.

• по-добра визия на автомобила
Ксеноновите светлини придават на автомобила по-добър и модерен външен вид.

1.Какво представлява ксеноновата система ?

Ксеноновата технология се основава на излъчването на голямо количество светлинна енергия при йонизирането на частиците на газ ксенон (Хе), затворен херметически под определено налягане в капсула от кварцово стъкло (балон).

2. Какъв е принципа на запалване на газа ?

При първоначално подаване на голямо напрежение между електродите се получава електрически разряд (искра) с голяма енергия, необходима за йонизирането на частиците на газа. В зависимост от междуелектродното разстояние, големината на балона и количеството газ се определя и стойността на това първоначално (“стартово”) напрежение. При различните модели то варира от 22 000 до 26 000 волта. Процесът има продължителност между 0.6 и 1.2 сек. пак в зависимост от конструктивните особености на дадения модел. След това напрежението спада до стойност 70-90 волта (необходими да поддържат йонизацията/светенето).

3. Какво подава напрежението за запалването на крушката ?
Нормално е задаването на този въпрос (при положение, че е всеизвестен факт, че работното напрежение в автомобила е 13.8 – 14.5 волта). Освен в простата смяна на обикновената нажежаема (халогенна) крушка – тук се крие и малката тънкост в монтажа на ксенонов кит на автомобила – т.нар. “баласти” . От гореописаното става ясно, че са необходими два модула за подаване на различни напрежения. Най-често това са обикновени бобини (високоволтова и нисковолтова).
Вариантите са няколко:
3.1. Двете бобини са монтирани в общ корпус (добре познатият ви “баласт”) и с подходяща електроника сработват в следната последователност – стартира се високоволтовата (0.6-1.2 сек.) и веднага след това – нисковолтовата – 70-90 V до прекъсване на веригата (изключване на бутона за фаровете)
3.2. Двете бобини са разделени – принципът на работа е същият, с тази разлика, че двата модула са в отделни корпуси, съединени с кабел помежду си.
3.3. Двете бобини отново са разделени, но едната от тях (високоволтовата) е монтирана директно върху самата крушка.

4.Какви разновидности на цвета има ксеноновата крушка ? 
Цветовете на светлинното излъчване при ксеноновите комплекти се определят от т.нар. “цветна температура” (в келвини /К/). Цветната температура е условна температура, до която трябва да се нагрее едно абсолютно черно тяло, така че да излъчва светлина със съответната дължина на вълната, предизвикваща усещане за съответния цвят. За сравнение – дневната светлина е 4700 К. Различните цветове при ксеноновите комплекти се определят от различната концентрация на газ ксенон, налягането му и примесите от други газове. Цветовете варират от 4100 К до 12000 К. Повечето производители монтират оригиналните си комплекти на цветова температура 4300-4700 К.

3000 К – жълто
4300 К – топло бяло
5000 К – неутрално бяло
6000 К – студено бяло
8000 К – синкаво бяло
10000 К – синьо
12000 К – синьо-виолетово

5.Може ли да се монтират ксенонови светлини на всeки автомобил? 

Ксенонова система може да се монтира на абсолютно всеки автомобил, автобус, камион или мотоциклет, тъй като всички те използват някой от стандартните цокли за автомобилни крушки.

6. Какъв е животът на ксеноновия комплект ?

Ако се направи извод от самата технология животът на една ксенонова крушка е средно около 1500 – 2500 часа. Тъй като ксеноновите крушки не могат да “изгорят” (няма реотан) за край на живота им се приема РЯЗКА промяна в цвета и интензитета на светлината. От голямо значение е производителя, разбира се, но дори и в най-лошите случаи крушките издържат КРАТНО повече време от халогенните си събратя.

7.Каква е консумацията на  ксенон системите ?

Консумацията на ФАБРИЧНИТЕ ксенонови инсталации (както и на повечето от комплектите за надграждане) е 35 W. Т.е. – по-ниска, отколкото на фабрично монтирана халогенна крушка (55 W). Оттук и по-ниската консумирана мощност на ксеноновия комплект. Поради тази причина е по-ниска и температурата и на самата крушка.
Консумацията по ток на ксеноновия комплект е около 10 А в самото начало (гореспоменатите 0.6-1.2 сек) за подаване на искрата, а след това спада на 3-5 А.
В следствие на това не съществува опасност от повреждане на електроинсталацията на автомобила в следствие на претоварване.

8.Отделят ли много топлина ксеноновите крушки? 

Отделената топлина е в пряка зависимост от консумацията на ток, така че поради 40% по-ниската консумация, ксеноновите крушки отделят по-малко топлина от обикновените.

9.Заслепяват ли ксеноновите светлини насрещните автомобили? 

При правилно регулирани фарове, няма причина ксеноновите светлини да заслепяват повече от обикновените.

10.Какво е би-ксенон?

Би-ксенон е вариант на ксеноновата система, в който освен късите, също и дългите светлини са ксенонови. В автомобилите, произведени до около 2000-та гона, фабрично ксенонови системи се вграждаха само в късите светлини. В последствие на по-високия клас автомобили започнаха да се монтират и биксенонови светлини. Във фабрично вгражданите системи, би-ксеноновият фар е само с една крушка за късите и дългите светлини

11.Кaк да разбера кой модел крушка съответства на моята кола ?
Посетете следния линк    http://www.philips.co.uk/c/car-lamps/14238/cat/