За  да закупите  камера за видеонаблюдение в интернет е изтощително  и дълго занимание , защото  уеб пространството е пълно със сайтове и брошури с видеокамери, които на пръв поглед изглеждат напълно  еднакви. Това, което на пръв поглед прави впечатление на обикновения потребител, и което не винаги е ясно, е защо има голяма ценова разлика между две на пръв поглед еднакви камери за видеонаблюдение. Марката и страната на произход играят важна роля в ценообразуването  на една охранителна видеокамера, но подробните характеристики на съответния продукт за видеонаблюдение са от изключителна важност. Повечето компании производители листват своите продукти и техните характеристики с термини от самата индустрия, които не са познати на повечето клиенти. В тази рубрика  ще обясним  за основните разлики между неразличими на пръв поглед камери за видеонаблюдение – монофокалните (с фиксирана леща) и варифокалните охранителни видеокамери.

ФОКУСНО РАЗТОЯНИЕ

Казано накратко , всяка видеокамера се нуждае от леща. Фокусното разстояние, което определя обозримото поле и приближението, се измерва в милиметри. Колкото по-малко са милиметрите, толкова по-широк е ъгъла на зрителното поле. И обратното – колкото повече са милиметрите, толкова по-стеснено е зрителното поле, но пък образът е по-приближен. Все едно гледаме през бинокъл. При бокс камерите, лещата е отделен сменяем аксесоар, който се продава отделно, според нуждите за наблюдавания обект. А за всички куполни камери и инфреред външни камери, лещата е вградена в камерата и част от подробните характеристики на охранителната камера. Монофокалните камери са по-известни като камери за видеонаблюдение с фиксирана леща. Т.е каквато и да е стойността на фокусното разстояние (2.8; 3.6; 6.0; 9.0 мм), е важно да знаем, че то има само една стойност и не може да се променя според нуждите ни. В същото време варифокалните камери за видеонаблюдение имат варифокална леща, която може да бъде настроена по всяко време на различна стойност на фокусното разстояние. Т.е. Варифокалната камера може да бъде настройвана ръчно на приближение и отдалечаване от наблюдавания обект по всяко време.

Трябва да знаем, че за камерите с фиксирана леща изборът ни на фокусно разстояние е ограничен. Те обикновено се произвеждат с лещи от 2,8 мм до 6.00 мм. Това означава, че ако имаме нужда от камера за видеонаблюдение с фокусно разстояние 11 мм, то най-вероятно ще трябва да закупим варифокална охранителна видеокамера. Ако работим с бокс камери, то всичко зависи от обектива, който ще закупим, но пък изборът там е голям.

В практиката нещата стоят така. Ако закупите камера за видеонаблюдение с фиксирана леща, да речем 3 мм, ще сте ограничени да разполагате само с една широчина на обозримото поле. Това не винаги е лошо. За малки стаи – до 25-30 кв.м. една такава камера е напълно достатъчна за наблюдение на помещението. Но ако я сложите над каса в малък магазин, за да следите операциите на касата и парите, ще имате нужда от по-тясно зрително поле, конентрирано към самата каса – в такъв случай камерата с фиксирана леща няма да ви свърши добра работа.

СВОБОДАТА ДА НАСТРОЙВАШ

Посредством варифокални лещи, вие разполагате с повече свобода. Варифокалните камери за видонаблюдение имат две основни настройки. Едната ще увеличи образа, а другата ще го фокусира. Фокусното разстояние и самото фокусиране (изчистване на изображението от мъгляво към детайлно) се извършват ръчно, посредством два винта на самата камера. Ако закупите камера с варифокална леща 2,8-12 мм, означава че можете да я настройте на всяка една цифра от 2,8 до 12 мм. Това означава, че ако се нуждаете от 8 камери, да кажем, една 10 мм, една 7 мм, една 3 мм и т.н., просто поръчайте 8 варифокални камери за видеонаблюдение и при монтажа ги настроите на желаното фокусно разстояние.